Legfrissebb bejegyzések:
2015-11-25
Innováció és hagyomány a Bokrétában | részletek
A pályázat a Bokréta Művészeti Iskola tanulóinak a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységét, emellett a szabadidő hasznos eltöltését, az egészséges életmód elsajátítását annak népszerűsítését és...
2015-11-20
A Regéci vár fejlesztésének műszaki zárása | részletek
2015. november 13. Regéc Község Önkormányzata "A REGÉCI VÁR, AHOL II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM A GYERMEKKORÁT TÖLTÖTTE" PROJEKT INDULÁSA SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT...
2015-11-03
Egri Érseki Palota Látogatóközpont | részletek
Bepillantás a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába, képtárába, és könyvtárába kiállítás XVI. Benedek pápa szerint „a művészet, természeténél fogva egyfajta felhívás a...
» minden bejegyzés
logó tervezés

Monok

Monok vártörténet

Monok a Hernád és a Tisza folyók közötti térség egyik ősidők óta lakott települése. Műemlék épületei közül kiemelkedik a jelenleg helyreállítás alatt lévő várkastély, amit a birtoka után magát Monaky famíliának nevező nemesi család emeltetett a XVI. század közepén.
Az épület a korszakban oly divatos felvidéki reneszánsz stílus ízlésvilágát hordozta magán, a tágas, jól fűthető lakószobákba a díszesen faragott ablakokon keresztül jutott be a napfény. Külső homlokzatát sgrafittós vakolat fedte, oromzatát fecskefarkos pártázat ékesítette.
A gyakori ellenséges rablóportyákkal szembeni védekezésül a földbirtokos rezidenciáját erős kőfal oltalmazta, melynek lőréseiből a szolgaszemélyzet lőfegyverekkel felszerelve igyekezett visszaverni a támadókat.
1634-ig mondhatta magáénak a Monaky család, majd leányági örökösök kezére került. Az 1703-as összeírás szerint értékét kétezer forintra taksálták.
A napjainkig fennmaradt dokumentumok szerint a török portyázó lovasok két ízben is lerohanták, kifosztották és Monaky Mihály nemes urat fogságba hurcolták.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:Add a Facebook-hoz

eXTReMe Tracker

Add to Google

Bookmark and Share

Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont

Élő vár zemplénben!

Tolcsvai Szirmay—Waldbott-kastély Látogatóközpont

Regéci Vár és Látogatóközpont

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.