Legfrissebb bejegyzések:
2015-11-25
Innováció és hagyomány a Bokrétában | részletek
A pályázat a Bokréta Művészeti Iskola tanulóinak a tanórai és a tanórán kívüli tevékenységét, emellett a szabadidő hasznos eltöltését, az egészséges életmód elsajátítását annak népszerűsítését és...
2015-11-20
A Regéci vár fejlesztésének műszaki zárása | részletek
2015. november 13. Regéc Község Önkormányzata "A REGÉCI VÁR, AHOL II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM A GYERMEKKORÁT TÖLTÖTTE" PROJEKT INDULÁSA SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT...
2015-11-03
Egri Érseki Palota Látogatóközpont | részletek
Bepillantás a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába, képtárába, és könyvtárába kiállítás XVI. Benedek pápa szerint „a művészet, természeténél fogva egyfajta felhívás a...
» minden bejegyzés
logó tervezésTelepüléstörténet

TiszaviráglesenA tokaji Nagykopasz-hegy délkeleti lábánál, a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisváros, a történelmi borvidék "fővárosa". Természeti környezete lenyűgöző.

A kutatások szerint már a történelem előtti korban is lakott volt. A honfoglalás után első fejedelmeink, királyaink legjobb vezéreiknek adtak itt birtokot. Őseink jó érzékkel választották ki azokat a helyeket, ahol megtelepedni, élni érdemes volt. A Bodrog és A Tisza által határolt területen vár állott. A tatár hordák felperzselték a várat. IV. Béla a veszély elmúltával külhoni szőlőművelőket telepített a vidékre. A vallon telepesek beolvadtak ugyan a magyarságba, de település neveik máig fennmaradtak. pl.: Olaszliszka
A vár a Szapolyaiak alatt élte fénykorát, de az ellenségeskedés, széthúzás miatt tizenkétszer pusztult el. A történelem egy szakasza a vár hanyatlásával lezárult, de a város tovább élt.
A XVII. sz. végén és a XVIII. században igen élénk kereskedelmi központtá vált, kiváló borának és jó fekvésének köszönhette felvirágzását. A városka törzslakossága és a külföldről ideszármazott görög kereskedők a barokk és a copfstílus formái mellett mediterrán elemekkel is gazdagították építészetét. Bár igaz, világhírét nem ezek alapozták meg, hanem a folyékony arany, ami mindenkit megbabonázott, mikor megkóstolta. Egész gyűjteményünk van azokból a dicséretekből, csodálatból, áldásból, amit híres emberek mondtak e nedűről.
"e bor meggyógyítja a negyednapos hideglelést, enyhíti a főfájást, s talpra állítja a félig-meddig haldoklót is, és különösen este bevéve sokat használ a szaporaságra"e sorokat nem akárki vetette papírra, hanem Nagy Frigyes a porosz király.
A Tisza-part a vízi túrázóknak, horgászoknak és kempingezőknek nyújt kikapcsolódási lehetőséget. De a kirándulóhajókról se mondjanak le!
Ha szerencséjük van és éppen június 15-20 között járnak a vidéken, akkor a délutáni órákban különleges élményben lesz részük. Ekkor olyan látvány fogad, mintha millió és millió fehér virágszirmot sodorna a kavargó szellő. E rajzást hívják tiszavirágzásnak. Pedig ők nem virágok, hanem rovarok. Gyönyörködjenek a táj egyik legérdekesebb természeti látnivalójában!
Vendégváró Tokaj. Épületei, múzeumai, pincéi, színes rendezvényei, szűk utcái hangulatát szívünkbe zárhatjuk.

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:Add a Facebook-hoz

eXTReMe Tracker

Add to Google

Bookmark and Share

Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont

Élő vár zemplénben!

Tolcsvai Szirmay—Waldbott-kastély Látogatóközpont

Regéci Vár és Látogatóközpont

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.